Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

restauracja dania kuchni polskiej Kraków

Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite ceremoniały, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najważniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma ściśle mówiąc wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, że jest pyszna i sycąca.