Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu znanych na całym świecie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co faktycznie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić można jej naprawdę długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.