Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film