najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak także wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i piękne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

prawdziwa polska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik przepysznych regionalnych produktów – turyści najczęściej poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który można traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.