Warto spróbować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film