Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak również bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery mrożone minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z stosowną porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną porcją malin albo jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców czy też z mieszanki. Dodatkowym plusem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w pełni zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są wspaniałą przekąską w trakcie upalnych dni. Wspaniale smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu